Gå til indhold

Gældsstyrelsen udbetaler godtgørelse for en afgrænset gruppe af underholdsbidrag

En afgrænset gruppe af gældsposter vedrørende underholdsbidrag er enten forældet hos det offentlige eller er så fejlbehæftede, at de formentlig ikke kan inddrives. Det handler om bidrag, som Gældsstyrelsen inddriver på vegne af borgere. Derfor godtgøres de berørte nu fuldt ud frem for at fortsætte en mangeårig oprydningsopgave.

Gældsstyrelsen har konstateret, at en gruppe gældsposter vedrørende underholdsbidrag er forældede, og i andre tilfælde er gældsposternes data så fejlbehæftet, at gælden ikke kan inddrives. Derfor udbetaler Gældsstyrelsen godtgørelse til de personer, der skulle have modtaget bidragene.

”Det handler om en delmængde af de underholdsbidrag, hvor det offentlige ikke lægger ud for gælden. Gældsstyrelsen inddriver altså på vegne af privatpersoner, og det giver en særlig forpligtigelse til at få afsluttet sagerne og sikre, at modtagerne af bidragene får deres penge”, siger underdirektør i Gældsstyrelsen Henrik Rosendahl.

Den samlede godtgørelse er på ca. 191 mio. kr. inklusive renter og forventes at blive udbetalt til ca. 3.300 personer. De fejlbehæftede gældsposter er hovedsageligt opstået før 2013, hvor der i nogle tilfælde fx er oversendt forældede gældsposter til inddrivelse.

”Det er borgere, som har haft penge til gode i rigtig lang tid. Derfor er det vores hovedprioritet at få en afklaring for borgerne. Alternativet vil være en lang og omfattende manuel gennemgang af op til 73.000 gældsposter”, siger underdirektør i Gældsstyrelsen Henrik Rosendahl.

I dag kommer nye gældsposter vedr. underholdsbidrag direkte ind i det nye inddrivelsessystem PSRM med korrekte data. Det betyder, at Gældsstyrelsen inddriver væsentligt flere underholdsbidrag end tidligere. Sidste år inddrev styrelsen samlet ca. 729 mio. kr. i underholdsbidrag.

Når finansloven for 2023 er vedtaget, påbegynder Gældsstyrelsen udbetalinger af godtgørelser, der forventeligt vil strække sig over en periode på 12 måneder. Finansloven forventes vedtaget i løbet af maj.

Hvis man er berettiget til godtgørelse, bliver man kontaktet direkte af Gældsstyrelsen.

Læs mere i faktaarket Godtgørelse af bestemte underholdsbidrag.

Generel information om de underholdsbidrag, der bliver godtgjort, kan findes på siden Særlige underholdsbidrag godtgøres og gæld afskrives.

For yderligere oplysninger:

Journalister: 72 22 13 04
Borgere og virksomheder: 70 15 73 04