Gå til indhold

Modregning i overskydende skatter sender milliarder i fælleskassen

Omkring 398.000 danskere fik sidste år deres overskydende skat brugt til at nedbringe gæld til det offentlige, og Gældsstyrelsen forventer et lignende niveau i år. I alt blev ca. 2,4 mia. kr. inddrevet gennem modregning i overskydende skat.

Når tusindvis af danskere fra i dag får udbetalt deres overskydende skat, vil en del af pengene i stedet gå til at betale gæld til det offentlige. Gældsstyrelsen forventer, at modregningen i år vil ligge på nogenlunde samme niveau som sidste år, hvor ca. 398.000 borgere fik deres overskydende skat modregnet for samlet 2,4 mia. kr.

"Vi forventer, at mange borgere igen i år vil opleve, at deres overskydende skat går til at nedbringe gæld til det offentlige. Modregning er en effektiv måde at sikre, at gæld til det offentlige bliver betalt. Det sker stort set automatisk og kræver derfor ikke mange ressourcer for Gældsstyrelsen, men gør en stor forskel i forhold til at få gælden nedbragt,” siger Inge Maria Frydendahl Kruse, underdirektør i Gældsstyrelsen.

Der er forskelle på, hvor meget der modregnes i overskydende skat på tværs af regionerne, men forskellene er begrænsede. Region Sjælland har det højeste gennemsnitlige modregningsbeløb pr. skyldner på 5.106 kr., mens Region Syddanmark har det laveste med 4.377 kr. pr. skyldner.

Til gengæld er forskellene på kommunalt niveau markante. Hørsholm Kommune har det højeste gennemsnitlige modregningsbeløb pr. skyldner på 11.974 kr., mens Lemvig Kommune har det laveste med 3.449 kr. pr. skyldner. Det svarer til en forskel på ca. 247 pct.

"De store forskelle mellem kommunerne viser, at både indkomstniveau og størrelse af gæld spiller en væsentlig rolle for, hvor meget der kan modregnes. I kommuner med højere indkomster ser vi typisk større beløb i overskydende skat, der kan bruges til at afdrage på gælden," forklarer Inge Maria Frydendahl Kruse.

Samlet set blev ca. 505.000 borgere og virksomheder sidste år modregnet i forskellige typer af udbetalinger fra det offentlige, og der blev inddrevet ca. 3 mia. kr. gennem modregning. Det udgjorde ca. 20 pct. af det samlede inddrivelsesprovenu på 15,3 mia. kr.

Læs mere om modregningsresultatet for 2024 her: Modregning sender milliarder til fælleskassen | Gældsstyrelsen

 

For yderligere oplysninger:

Journalister: 7222 1304
Borgere og virksomheder: 7015 7304