Information til kurator
Praktiske informationer
For at du kan blive udpeget som kurator, er det en forudsætning, at du som paneldel-tager:
- redegør kort for dine erfaringer med konkurssagsbehandling og for relevant uddannelse.
- bekræfter, at du er habil til at påtage dig hvervet som kurator.
Modtager
Du skal sende kvalifikationsredegørelsen og habilitetserklæringen til den sagsbehandler i Gældsstyrelsen, der har indstillet dig som kurator.
Hvis du ikke kan sende redegørelsen samtidig med din habilitetserklæring, kan du som alternativ medbringe den på skifteretsmødet. Skifteretten bruger redegørelsen til at vurdere, om du kan varetage opgaven som kurator i den konkrete sag.
Du kan læse mere om kvalifikationsredegørelsen i konkurslovens § 238 a.
Når et konkursbo sluttes og boregnskabet gøres op, skal kurator undersøge, om konkursboet er berettiget til at få momsen af kuratorsalæret tilbage.
Hvis konkursboet kan få momsen af kuratorsalæret refunderet, skal Gældsstyrelsen ikke faktureres for rekvirentsikkerheden inklusive moms. Dette gør sig også gældende i de situationer, hvor Gældsstyrelsen stiller yderligere sikkerhed for kurators arbejde i forbindelse med afvikling af konkursboet.
Konkursboets ret til at få moms tilbage, afhænger bl.a. af:
- om den konkursramte virksomhed var momsregistreret før konkursen
- hvilke momspligtige aktiviteter, den konkursramte virksomhed har haft
- om den aktivitet, konkursboet afvikler, har direkte og umiddelbar tilknytning til de tidligere momspligtige aktiviteter i den konkursramte virksomhed
Skattestyrelsen har lavet en vejledende guide, der kan hjælpe med at afklare, om konkursboet kan få moms tilbage.
Prøv guiden på skat.dk:
Hvis betingelserne, nævnt i afsnittet ovenfor, er opfyldt, kan konkursboet få refunderet momsen af kurators salær, uanset om konkursboet er selvstændigt momsregistreret eller ej.
Hvis en eller flere af nedenstående punkter er opfyldt, skal konkursboet momsregistreres:
- Konkursboet fortsætter driften af de momspligtige aktiviteter for en periode
- Konkursboet har salg af aktiver
- Der har været tab på debitorer
- Der er tale om virksomhedsoverdragelse
Hvis ingen af de fire ovenstående punkter er opfyldt, skal konkursboet ikke momsregistreres.
Konkursboer, som ikke skal momsregistreres, kan få tilbagebetalt moms af boets omkostninger. Konkursboet har fuld fradragsret for købsmomsen af konkursboets indkøb af ydelser, der har en direkte og umiddelbar forbindelse med afviklingen af den konkursramte virksomheds momspligtige aktiviteter.
Indberetning af moms af kuratorsalæret kan ske ved at skrive til Skattestyrelsen på skat.dk via TastSelv Erhverv. Skattestyrelsen har beskrevet hele processen for tilbagebetaling af moms til konkursboet i både de situationer, hvor konkursboet er selvstændigt momsregistreret, og de situationer, hvor konkursboet ikke længere er, eller ikke skal, momsregistreres.
Se på skat.dk:
Skattestyrelsen har med virkning fra den 23. august 2023 ændret praksis vedrørende behandling af negative momsangivelser på revisor- og advokatomkostninger.
Skattestyrelsen vil ikke længere behandle negative momsangivelser på revisor- og advokatomkostninger, som styrelsen modtager, efter konkursboet er endeligt opløst.
Konkursboet er endeligt opløst, når det afmeldes i Erhvervsstyrelsens registre. Gældsstyrelsen antager, at skifteretten tidligst underretter Erhvervsstyrelsen om boets afslutning, når boregnskabet er stadfæstet og ankefristen på fire uger er udløbet.
Praksisændringen er udtrykt i styresignalet SKM2023.95.SKTST.
Undtagelser
Skattestyrelsen kan dog behandle angivelsen, hvis:
- Konkursboet reasummeres inden 14 dage fra tidspunktet for angivelsen af momsen, eller
- det fremgår af boregnskabet, at behandling af konkursboets negative momsangivelser vedrørende revisor- og advokatomkostninger udskydes til tiden efter boet slutning, jf. konkurslovens § 149.
Når Gældsstyrelsen begærer en skyldner konkurs, giver Gældsstyrelsens medarbejdere møde i skifteretten. Sammen med Gældsstyrelsens medarbejder møder den advokat, der af Gældsstyrelsen er indstillet som kurator. Den advokat, der giver møde sammen med Gældsstyrelsen, repræsenterer dog ikke Gældsstyrelsen og er derfor ikke part i sagen. Af samme grund er advokaten uvedkommende i forhold til oplysninger om skyldners økonomiske, erhvervsmæssige eller til privatlivet tilhørende forhold.
Skærpet tavshedspligt
Gældsstyrelsen er underlagt en skærpet tavshedspligt og skal overfor uvedkommende iagttage ubetinget tavshed om fysiske eller juridiske personers økonomiske, erhvervsmæssige eller til privatlivet tilhørende forhold. Det fremgår af skatteforvaltningslovens § 17.
På baggrund af denne tavshedspligt medsender Gældsstyrelsen ikke tavshedsbelagte oplysninger til advokaten forud for mødet i skifteretten. Dette omfatter også konkursbegæringen mod skyldner. Det har i den sammenhæng ingen betydning, at advokaten er underlagt tavshedspligt, idet advokaten ikke repræsenterer Gældsstyrelsen.
Når en feriegarantiordning udbetaler en lønmodtagers krav på feriegodtgørelse i stedet for en konkursramt arbejdsgiver, påhviler det den konkursramte arbejdsgiver at indbetale A-skat og AM-bidrag af feriegodtgørelsen. Det fremgår af kildeskattelovens § 83, stk. 2. Indeholdelsespligten indtræder på tidspunktet for udbetalingen, jf. kildeskattelovens § 46, stk. 2.
Efter udbetalingen kan feriegarantiordningen søge den udbetalte feriegodtgørelse dækket hos Lønmodtagerens Garantifond (LG). LG vil herefter anmelde kravet i konkursboet, men fordi LG kun har betalt nettodelen af feriegodtgørelsen og ikke det afledte krav på A-skat og AM-bidrag, anmelder LG ikke denne del i konkursboet.
De afledte krav på A-skat og AM-bidrag bliver opkrævet via den konkursramte arbejdsgivers skattekonto hos Skattestyrelsen og bliver herfra overdraget til inddrivelse hos Gældsstyrelsen, der herefter anmelder kravet i konkursboet.
Det anmeldte krav er et privilegeret lønkrav omfattet af konkurslovens § 95. Det fremgår af konkurslovens § 95, stk. 3, jf. § 95, stk. 1, nr. 4.
Få svar på nedenstående spørgsmål som kurator
Som kurator kan du sende materiale til os på mailadresse:
insolvensbehandling@gaeldst.dk
Det kan fx være redegørelser efter konkurslovens § 125, salærindstillinger eller et boregnskab.
Du kan orientere dig i listen nedenfor, der dog ikke er udtømmende:
- Meddelelse om afsigelse af konkursdekret efter konkurslovens § 124
- Meddelelse om resultatet af et evt. kuratorvalg efter konkurslovens § 108
- Statusoversigt, redegørelser og meddelelser efter konkurslovens § 125
- Meddelelse om opgivelse af krav efter konkurslovens § 137
- Meddelelse om, og indkaldelse til, fordringsprøvelse
- Indkaldelse til skiftesamling
- Udkast til regnskab og udlodning
- Kurators salærindstilling
- Yderligere henvendelser som kurator skal sendes til kreditorerne efter konkurslovens regler.
Hvis du har andet materiale, som du mener kunne have Gældsstyrelsens interesse, kan du også sende det.
Du skal lave en overførsel til
- Kort art. 73
- Kreditornummer 81940991
Husk at angive CVR-nr. samt hvilken konkursklasse, fx § 97, dividenden vedrører. Er der dividende til flere konkursklasser, skal de overføres enkeltvis med angivelse af klasse.
Udbetaling af merdividende
Hvis du udbetaler mere i dividende end den dividendeprocent, der er angivet i boregnskabet, skal du meddele os årsagen til det. Det kan fx være, når der indgår renter fra klientkontoen, eller hvis der tilgår konkursboet yderligere midler.
Du kan sende meddelelsen til insolvensbehandling@gaeldst.dk.
Hvis du skal trække på rekvirentsikkerheden efter konkurslovens §27, skal du huske at fradrage aktiver, inden Gældsstyrelsen faktureres.
I nogle tilfælde kan Gældsstyrelsen acceptere, at den fulde rekvirentsikkerhed udnyttes, men for at du som kurator kan trække det fulde beløb, kræver det en forhåndstilkendegivelse.